Zildzeltenā ara

Zildzeltenā ara ir papagaiļu suga, kas mīt Dienvidamerikas tropu lietus mežos. Tas ir ļoti krāšņs putns, ko bieži audzē zoodārzos.
Aras ir vieni no lielākajiem papagaiļiem – 46 līdz 95 cm augstumā, ar spilgtu un krāšņu apspalvojumu, garu ķīļveida asti un varenu, izteikti izliektu knābi. Atkarībā no sugas apspalvojumā dominē ugunssarkanas, spilgti zilas, dzeltenas un zaļas krāsas. To košo krāsu dēļ atsevišķu sugu astes un spārnu spalvas indiāņi izmantoja par rotājumu. Galvas sāni un laukumi ap acīm ir bez spalvām.
Zildzeltenā ara apdzīvo mitros tropu mežus, arī savannas, krūmājus un kaktusiem apaugušus apvidus. Lieli koki arai nepieciešami gan barības sameklēšanai, gan ligzdu ierīkošanai dobumos perēšanas sezonā. Tāpat kā lielākā daļa papagaiļu, aras pārtiek no dažādām sēklām, riekstiem un augļiem.
Dzīves ilgums šiem lielajiem, krāšņajiem putniem labos apstākļos var pārsniegt 50 gadus. Aras ir ļoti gudri putni un labprāt kontaktējas ar cilvēku.
Ara Āris „Rakšos” ieradās 2018.gada jūlijā.